Joomla of Wordpress als CMS?

Joomla of WordPress, wat adviseert u voor mijn nieuwe website? Een vraag die mij regelmatig gesteld wordt wanneer ik aan tafel zit met een nieuwe klant. Mijn wedervraag is dan meestal “wat weet je van beide CMS-en?

Want eerst even terug naar, wat is een CMS eigenlijk? Een CMS ofwel Content Management Systeem, de letterlijke vertaling zegt het al, is een systeem waarin je de inhoud van je website kunt managen. Een vraag die ik altijd stel is, wat moet je website doen voor je? Want het antwoord op deze vraag is bepalend voor een eventuele keuze.

Iets meer over WordPress

WordPress is bedacht en ontworpen door Matt Mullenweg. Hij had het idee dat een website heel basic moest zijn en dat iedereen binnen een uurtje een website online zou moeten kunnen zetten. Zijn visie is “less is more”, ofwel een heel kaal systeem. De ontwikkelingen in de afgelopen jaren bij WordPress zijn dan ook niet echt vernieuwend geweest.
WordPress is in eerste aanleg gestart als een mogelijkheid om blogs te verzamelen. Daarom ligt de focus op het snel en eenvoudig kunnen plaatsen van blogs – artikelen. Kun je dan helemaal niets met WordPress? Natuurlijk kun je wel iets met WordPress, onder andere door de vele vele plug-ins die voor WordPress zijn ontworpen. Deze plug-ins zijn veelal ontworpen door mensen die functionaliteiten misten. Formulieren, overzichten of snellere menu’s zijn nu ook mogelijk. Maar hier schuilt ook direct het gevaar bij WordPress. Omdat elke plug-in door iemand anders is ontworpen, veelal op zijn eigen specificaties, zijn de plug-ins vaak niet compatibel (kunnen niet samenwerken) met andere plug-ins en komen de meest vreemde storingen voor. Heb je dus een website nodig om een soort productpresentatie te doen met een simpel contactformulier, dan is Wordpress een prima optie.

Joomla, is dat dan beter?

Joomla is ooit gestart als Mambo door een groep enthousiaste ontwikkelaars. Daar waar WordPress een eenhoofdige leiding heeft, wordt Joomla bestuurd door een soort community van ontwikkelaars. Dit heeft voor- en nadelen. Voordeel is dat de community snel reageert, het aantal professionele Joomla gebruikers is groot, het aantal ontwikkelaars ook. Verder heeft Joomla standaard meertaligheid. Vooral wanneer je bijvoorbeeld ook in Engeland wilt werken omdat je een .com domein hebt, is dit met Joomla precies 1 klik. Bij WordPress moet je de juiste plug-in zien te vinden. Wanneer een Joomla website is gemaakt door een professional, merk je niet dat je in Joomla werkt. Dan is het net zo makkelijk als in WordPress. Je kunt misschien wel zeggen dat WordPress een soort uitgekleed Joomla is. Qua gebruiksgemak voor ontloopt het elkaar niets. De vraag of Joomla beter is hangt dus grotendeels af van je eigen interpretatie.

Joomla voordelen ten opzichte van WordPress

Voordelen van Joomla op een rij:

  • Je kunt de layout van een zelfgebouwde pagina eenvoudig nogmaals gebruiken
  • Joomla kent een uitgebreid pakket standaard voorzieningen oa de meertaligheid
  • Met behulp van de nieuwe builder is elke pagina te personaliseren
  • Afbeeldingen uploaden en verwerken is heel eenvoudig
  • Perfecte opties om gebruikers verschillende rechten toe te kennen
  • De Joomla community is zeer actief, hulp is altijd aanwezig
  • Menu's, pagina's, modules etc zijn eenvoudig aan / uit te zetten met één vinkje

Het belang van een juiste partner / website designer

Wanneer je besluit dat je een website wilt laten bouwen, is er één vraag die belangrijker is dan de initiële keuze voor een CMS. En deze vraag is, met welke website designer ga ik in zee, wie gaat mijn website bouwen? Zowel Joomla als WordPress is een gratis CMS echter hoe je er mee werkt, wat je ermee wilt en kunt doen, is echt een specialisatie. Daarom zijn er WordPress en Joomla experts. Belangrijk is dat je een goed gevoel hebt bij je website designer. Vertel hem of haar uitgebreid wat je plannen zijn, houdt niets achter en vertel ook waar je in de toekomst naartoe wilt met je bedrijf, met je website. Vertel over het doel van je website – verkopen – informeren – of een combinatie van beiden. En laat je daarna uitgebreid voorlichten en laat de keuze voor het CMS aan de specialist over

Copyright © 2009 - 2019 LDB Sales B.V.